Lid worden

Op de koffie bij

Wessel van den Broek

“Onze werkzaamheden zijn veranderd de laatste tijd”, begint Wessel meteen. “Het is begonnen met putjes boren bij mensen thuis om de tuin te beregenen. Dat doen we nog steeds, want dat vinden we leuk om te doen. Maar we zijn vooral bezig met het boren van bronnen voor de brandweer. Als er brand is, kunnen zij daar water uit halen om de brand mee te bestrijden.”

Een eigen bluspunt

En het is druk met het boren van bronnen, want in principe moet elk nieuwbouw pand tegenwoordig een eigen waterbron hebben. “De waterleiding heeft te weinig druk en capaciteit”, legt Wessel uit. “We boren een gat en uiteindelijk blijft er een pvc buis over met een diameter van 20 tot 50 centimeter.” Hoe diep de bron geboord moet worden, verschilt per regio. “Dat ligt aan de bodem, maar het kan van 15 tot 200 meter zijn. Het blijft elke keer een uitdaging omdat je nooit weet hoe hij eruit ziet.”

Op de koffie bij

Dat maakt het werk dus ook best lastig. “Je loopt altijd risico. Tijdens het boren kan er veel misgaan, bijvoorbeeld dat je boorgat instort. Dat is de schrik van elk bedrijf. Het is belangrijk dat je de grondlaag goed doorhebt en dat je keuzes kunt maken. Als je zand in je hand hebt, moet je kunnen beslissen dat het goed genoeg is om te boren.”

Brand- en waterbronnen

Even terug naar de putjes boren bij mensen in de tuin. Want dat is dus waar het allemaal mee begon voor B&W Bronnen, toen nog beregening- en waterbronnen. Dat was niet Wessel zelf, maar z’n vader. “Ik kon amper lopen toen ik al met hem meeging om putjes te maken”, vertelt hij. Het is dus niet zo gek dat Wessel het bedrijf uiteindelijk over heeft genomen. Alleen staat B&W Bronnen nu voor brand- en waterbronnen.

Werken in de Peel

Voor z’n werk komt Wessel in het hele land, maar ook dichtbij huis is er genoeg te doen. Zo zijn ze bezig met een grote opdracht in de Peel. “We hebben bronnen geboord om een eventuele volgende peelbrand eerder te kunnen bestrijden. Vorig jaar hebben we er vijf geboord, we moeten er nog vier. Het is een flinke uitdaging omdat de diameter van de bron veel groter moet zijn. Maar het is ook een mooi project en natuurlijk een mooie plek om te werken.”

Terug naar het overzicht