Peter en Esther Verhoeven

De meeste zadelmakers zijn ook ruiters. Door hun liefde voor het dier zijn ze het vak ingerold. Dat Peter geen paardrijdt, kun je dus best opvallend noemen. Bij hem is de liefde voor het vak ontstaan op de werkplaats van zijn ouders, waar hij is opgegroeid. Hij heeft daarna voor zadelmaker gestudeerd in Londen en inmiddels zit ‘ie al meer dan vijftig jaar in het vak.

De ruitersport

Toen Peter de winkel van z’n ouders overnam, was die nog heel anders. Ze verkochten niet alleen spullen voor de ruitersport, maar ook voor andere sporten. “Op een gegeven moment zijn we gestopt met die andere sporten”, zegt Esther. De ruitersport bleef over. “Daar zat de meeste omzet”, vertelt ze. Bovendien waren er steeds meer winkels gericht op sportkleding. “Je kunt daar niet tegen concurreren als kleine winkel. Het is veel beter om te focussen op waar je sterk in bent.”

En dat is dus de ruitersport. Maar niet alleen dat, je kunt er ook terecht voor lederwaren. Tassen, motorzadels laten bekleden of iets op maat laten maken. De winkel was veel meer dan alleen ruitersport. Was, want begin dit jaar is de winkel leeg gemaakt. Het is tijd voor iets nieuws. “Op een gegeven moment liep de handel terug”, legt Esther uit. Ook nu was het weer moeilijk om met grotere winkels te concurreren. “We stoppen niet, maar we gaan andere dingen doen.”

Peter z’n lederwaren

Voor Peter is een nieuwe werkplaats in de maak in het winkelpand. Je kunt bij hem nog steeds terecht voor reparaties en alles op het gebied van ruitersport en lederwaren. “Het is een stukje uitdaging”, vertelt hij. “Je creëert iets, dat geeft voldoening en plezier als het af is.” Daarnaast kun je bij Peter ook leren om zelf een product te maken.

Esther haar workshops

Ook Esther krijgt een nieuwe werkplaats, naast die van Peter. Bij haar kun je terecht voor cursussen en workshops voor het bewerken van leer. “Dat is echt uit hobby ontstaan”, vertelt Esther. “Het is heel bijzonder dat mensen nu les willen hebben van mij. Ik doe dat gewoon omdat ik er plezier in heb.” Want dat is waar het de twee vooral om draait: plezier hebben in wat je doet. “Je moet doen wat je graag doet, en anders moet je het laten.”

Terug