Maarten Manders & Sven Somers

Wat begon als een investeringsproject in hopplanten, is uitgegroeid tot iets veel groters. “We zitten nu met een brouwerij, maar dat was niet het idee”, vertellen Sven en Maarten. Het begon dus allemaal met het verbouwen van hopplanten. “Het eerste resultaat was goed en toen dachten we: dan is het ook wel mooi als we ons eigen bier gaan brouwen.” En dus vlogen ze naar Oostenrijk om de installatie te kopen, werd de schuur bij Maarten omgebouwd en ontstond een echte bierbrouwerij.

Holevoort of Hollevoort?

Een veelgestelde vraag is waarom het Holevoort heet, terwijl de straat waar het gebrouwen wordt Hollevoort heet. “We zijn de archieven in gedoken”, vertelt Maarten. “Vroeger heette de straat Holevoort. Het bleek dat hier toen al brouwerijen waren door de goede kwaliteit van het water. We hebben dan ook onze eigen waterbron en pompen ons water op. De kwaliteit is super om mee te brouwen.”

Naast kwalitatieve ingrediënten heb je natuurlijk nog meer nodig. Van hop hadden de mannen in het begin nog niet zoveel verstand, dus hebben ze om hulp gevraagd. En die hulp kwam in de vorm van Jan. “Hij brouwt al 35 jaar zelf bier”, vertelt Sven. “Jan wilde zijn kennis, wat ‘ie heel veel heeft, niet meenemen in z’n graf. Hij adviseert ons, bedenkt bieren en proeft ze ook.”

Verschillende bieren

Holevoort heeft zeven standaard bieren. De favoriet van de mannen is hun eerste biertje, de tripel. Daarnaast zijn er ook specials. “Je geeft ze extra karakter door ze langer in het vat te laten rusten”, vertelt Sven. “In het begin was ons bier meteen weg en hadden we jonge bieren”, vult Maarten aan. “Nu kunnen ze meer leeftijd krijgen. We hebben nog bier staan van het eerste brouwsel in 2017. Dat is echt het neusje van de zalm.”

Naar het centrum

Holevoort is een hobby waar de mannen veel voldoening uit halen. “Het proces is mooi, net als de omgang met klanten. Toen we nog rondleidingen konden geven, waren mensen super enthousiast omdat we met zoveel passie vertelden.” In januari krijgen ze de sleutel van hun nieuwe horecazaak in het centrum van Bakel. Ook hier gaan ze weer voor de volle honderd procent voor. “Hoe mooi is het dat we een aandeel hebben om het centrum weer levendig te maken!”

Terug