Hein van der Horst

Zeventig jaar geleden werd Hein van der Horst geboren in de Van de Poelstraat. Vandaag de dag woont ‘ie nog steeds in hetzelfde huis, boven z’n café. Toen zijn vader stopte met de kroeg, was Hein namelijk degene die het overnam. Het was niet zo dat dat van jongs af aan al zijn plan was, maar ‘hij kan anders niet veel’, zegt ‘ie zelf. Door zijn overname kwamen er veel nieuwe gasten. “Wat heb jij toch een wereldcafé, Hein”, zei een klant. En dus doopte Hein z’n café om tot Wereldcafé Hein Horst.

45 jaar kastelein

Inmiddels is Hein al 45 jaar kastelein. Da’s een behoorlijke tijd waarin veel is veranderd. “Vroeger was de Round-Up elke week vol. Dat waren gouden tijden. Dan lag ik om 4 uur ‘s nachts een keer in bed en moest ik op zondagochtend weer open. Om 10:10 uur was de mis in de kerk klaar en stonden ze hier voor de deur. Soms moest de buurman me dan nog uit bed bellen.“

Gouden tijden waarin Hein veel mee heeft gemaakt. Het hoogtepunt? “Dat kun je niet opschrijven”, lacht Hein. Hij heeft vroeger van alles georganiseerd. “Er zijn zoveel skôn dingen geweest. Eierwerpen, tieten wegen, touwtrekwedstrijden of een beachparty op straat. Dan lag de hele straat onder zand en gingen we beachvolleyballen. Ik zette een drive-in discotheek buiten en dan gingen we door tot 03:00 uur. Dat waren gigantisch mooie avonden.”

Organiseren

Tegenwoordig is het een heel anders om evenementen te organiseren. “Met de kermis bijvoorbeeld ben je al een hoop geld kwijt aan artiesten en overkappingen voordat je bent begonnen. Vroeger hoefde ik alleen maar een dj in te huren voor de Round-Up en stond ik zelf te draaien in het café. En dan stond het ook gewoon vier dagen vol. Ik kon de sfeer wel goed overbrengen. Als een plaat leuk was, draaide ik hem gerust tien keer op een avond.”

Sfeer proeven

En als de klanten een mooie avond hebben, geeft dat veel voldoening voor Hein. “De omgang met de mensen is mooi. Je moet wel altijd werken als mensen vrij zijn, maar nou ben ik ook wel een kastelein die zelf ook een potje bier mee drinkt. Sfeer proeven, daar ben ik altijd goed in geweest.”

Terug