Hans, Helgie en Frank van den Heuvel

Rond het jaar 1900 kocht Peer van de Mortel een boerderijtje op de Besterdhoeve. Hij had akkerbouw, koeien, varkens en kippen. In bijna 125 jaar tijd is het bedrijf flink veranderd. Akkerbouw en varkens zijn er nog steeds, en de Besterdhoeve is nog steeds in handen van dezelfde familie. Aan het roer staan inmiddels de achterkleinzoon en achterachterkleinzoon van Peer: Hans en Frank van den Heuvel.

Verandering

Hoewel de akkerbouw maar een klein gedeelte van het bedrijf is, is het nog steeds één van de drie takken van de Besterdhoeve. Ze telen suikerbiet, aardappelen en andere groentes. Van de dieren zijn alleen de varkens nog over. De kippen zijn meer dan vijftig jaar geleden al weg gegaan, de koeien maakten achttien jaar geleden plaats voor een nieuwe tak binnen het bedrijf: het opwekken van groene stroom.

Door windmolens en zonne-energie is er tegenwoordig een overschot op groene stroom. Daarom zijn Hans en Frank overgestapt op groen gasproductie. “Daar zijn we in november mee begonnen”, vertelt Frank. “En dat zijn we nu nog steeds aan het ontdekken.” Heel simpel is het namelijk niet. “Zodra je denkt dat je het snapt, komt er weer iets nieuws bij. Iedereen die ermee begint, stoot z’n neus in de eerste jaren.”

Een korte uitleg

Even in het kort uitgelegd dan. “Biogas wordt gemaakt van mest en resten uit de voedingsindustrie en akkerbouw”, legt Frank uit. “Dat wordt aan de installatie gevoed en daar wordt er biogas van gemaakt”, vult Hans aan. “Verderop in het proces wordt biogas naar aardgaskwaliteit opgewerkt.”

Uitdaging

Het is een uitdagende baan, maar dat vinden vader en zoon juist ook zo leuk. “Als je het onder de knie hebt, is het niet zo moeilijk”, zegt Frank. “Maar je moet wel waakzaam blijven. Het is mooi om bezig te zijn met de voedsel- en energievoorziening van de maatschappij.” Het gas dat zij produceren, is namelijk het gas dat wij in Bakel, Milheeze en de Rips gebruiken. Als mede-eigenaar van het bedrijf staat het al vast dat Frank uiteindelijk het stokje van zijn ouders overneemt. En dus zal het bedrijf nog wel een tijdje in de familie blijven.

Terug