Anke van den Heuvel

Lange tijd wist Anke niet wat voor beroep ze wilde doen. Uiteindelijk koos ze voor de opleiding detailhandel. Maar na een tijd in een winkel gewerkt te hebben, kwam ze tot de conclusie dat dat ook niet is wat ze wil. Maar wat dan? “Altijd als ik bij de kapper zat, dacht ik nou dit had ik gewoon moeten worden”, vertelt ze. “Ik had echt spijt dat ik dit niet had gekozen.”

Droombaan

Nu, jaren later, heeft Anke haar eigen kapsalon. “Het is nog veel leuker dan ik had verwacht”, zegt ze enthousiast. “Het is een heel creatief beroep. Daarnaast zijn mensen altijd vrolijk als ze hier komen, en ze gaan altijd vrolijk naar huis.” Van het standaard kapperspraatje is volgens haar dan ook absoluut geen sprake. “Sommige mensen komen al vanaf het begin bij mij. Dat zijn geen klanten, dat zijn gewoon goede bekenden. Sommigen vinden het wel fijner om stil te zijn, dat is natuurlijk ook prima.”

De kapsalon van Anke zit aan haar huis waar ze samen met haar man Mark en drie kinderen woont. “Ik ben helemaal geen Bakelse”, vertelt ze. “Maar zo voel ik me wel! Ik heb Mark leren kennen op het handbalveld. Ik was keeper, hij was de scheidsrechter. Toen ik in Bakel kwam wonen, kende ik helemaal niemand, behalve de vrienden van Mark. Dankzij m’n kapsalon heb ik veel mensen in Bakel leren kennen.”

Een jaar dicht

In het begin van de coronatijd was Anke zwanger van haar derde kindje. De gynaecoloog adviseerde haar om te stoppen met werken. “Het was de juiste keuze, maar ik vond het vreselijk.” Samen met haar verlof en de lockdowns moest ze in totaal een jaar dicht. “Toen ik weer open ging was ik een gedeelte van m’n klanten kwijt. Logisch, want ik was lang dicht geweest. Dat vond ik heel erg.” Gelukkig is niet iedereen weg gebleven. “Langzaam kwamen mensen weer en inmiddels zijn de meeste weer terug.”

Honderd procent inzet en plezier

Anke heeft dus helemaal geen spijt van haar beslissing om alsnog de kappersopleiding te volgen. “Het geeft me energie om het haar van mensen mooi te maken.” Lang of kort haar, het maakt haar niet uit. “Als we gezellige buurt hebben gehad en mensen weer vrolijk naar huis gaan, dan heb ik echt een leuke dag gehad.”

Terug